tisdag, mars 9th, 2010...13:32

Spelfilm på engelska

Jump to Comments

The Wrestler
W1293
I slutet av 80-talet stod wrestlaren Randy ”The Ram” Robinson (Mickey Rourke) på toppen av sin karriär. Tjugo år senare är hans stjärnstatus ett minne blott. Tillvaron är livlös men lyses upp av helgerna då Randy brottas i små slitna gymnastikhallar och samlingslokaler inför några få men dedikerade fans. Då Randy sliten av det hårda livet helt tappat kontakten med sin dotter Stephanie (Evan Rachel Wood), är det kärleken till sporten som driver honom framåt. När tillvaron så sakteliga börjar ljusna känner Randy hur passionen för brottarkonsten skapar en stark längtan efter att återvända till ringen. Snart kan ”The Ram” återigen befinna sig på wrestlingens bakgård.

 

Frozen River
W1308
Det är dagarna före jul vid gränsen mellan USA och Kanada. Tvåbarnsmamman Ray har lämnats ensam. Hennes man har försvunnit med handpenningen till deras hus. Hon är nu i desperat behov av pengar och börjar tillsammans med en ung indiankvinna från området att smuggla invandrare över en frusen flod. Det ger snabba pengar. Till en början går allt som på räls, men en ödesdiger leverans och en brand i Rays hus, leder till att de måste göra en sista riskabel leverans för att kunna ställa saker och ting till rätta.

Filmhandledning

 

Hunger
W1190
Den unge IRA-medlemmen Bobby Sands hungerstrejk blev en dödskamp som följdes av en hel värld. Med osminkad minimalism åstadkommer Steve McQueen ett omskakande drama om motstånd och förlorad mänsklighet. Vi får följa de dramatiska händelserna innanför och utanför fängelset i 80-talets England. Bästa debut på filmfestivalerna i Toronto och Cannes.


State of play
W1191
Russell Crowe har huvudrollen i denna spännande thriller om en kongressledamot på väg uppåt och en journalist som dras in i en rad brutala mordfall som till synes inte har någon koppling till varandra.
Endast en sak är säker – när miljarder dollar står på spel är allas integritet och liv hotade!

”Filmen är utmärkt att arbeta med i skolan för er lärare som arbetar med journalistik, politik, moralfrågor samt filmberättande. ” (Filmpedabloggik)

Bloggen ”Filmpedabloggik” tipsar om övningar ni kan göra till filmen.

Jämför hur mycket av filmens PointCorp överenstämmer med verklighetens Blackwater. Diskutera kring frågor som handlar om journalistik och dess roll på 2000-talet. Hur har journalistrollen förändratis i dagens medievärld med bloggar, twitter, 24 timmars nyhetssändningar? Har vad som är en nyhet ändrats? Har journalisterarbetsätt för ändrats och vad är det som faktiskt hamnar i nyheterna? Fler tips läser du på Filmpedabloggik.

The Reader
W1194
En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Flera år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Där träffar han sin forna älskarinna igen. Hanna är anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Filmen bygger på den kritkerrosade romanen av Bernard Schlink!

Milk
W1198
Oscarsbelönade Sean Penn spelar Harvey Milk, den förste öppet homosexuelle mannen att bli vald till en framträdande politisk post i USA. Hans seger fick inte bara en enorm betydelse för de homosexuellas rättigheter – han ändrade också synen på mänskliga rättigheter. Han blev en hjälte i sitt hemland innan han sköts till döds 1978.

Bloggen ”Filmpedabloggik” tycker ”Gus van Sants nya film Milk är en klockren skolbiofilm”. Filmen tar upp värdegrundsfrågor och kan användas som starter för diskussioner i olika ämnen som mänskliga rättigheter, religion och sexualitet. moral, etik och politik, rättvisa och solidaritet. Filmen passar även till historieundervisning – om modern amerikansk historia (civil rights) såväl som undervisning kring minoritetskulturer.

Coraline och spegelns hemlighet
W1199
Coraline Jones flyttar ut till ett gammalt hus på landet med sina föräldrar. Föräldrarna är alltför upptagna av jobb, jobb jobb. Till sin glädje finner Coraline en hemlig dörr. Dörren visar sig leda henne in i en parallellvärld, till ytan lik den värld hon just lämnat, men där är allt mycket bättre. Hennes nya föräldrar, verkar mycket mer omhändertagande och Coraline får allt uppmärksamhet.
Men snart inser Coraline att tillvaron i den nya världen mer och mer börjar likna ett fängelse, och att hon kanske aldrig kan ta sig levande därifrån.

Filmhandledning

BRUNO
W1202
Vassup! I´m Brüno!
Borat var så 2006. 2009 är det Brüno som gäller. Den österrikiske gayreportern Brüno är på väg till Amerika! I bagaget finns överdådig gay couture, den adopterade afrikanska babyn OJ och inte minst Brünos livslånga dröm om att bli den största österrikiske bögsuperstjärnan.

Gran Torino
W1206
Walt Kowalski har precis blivit änkling och hans barn vill att han flyttar till ett äldreboende. Walt, som är envis, vill absolut inte flytta på sig, även om han tycker att det bor lite väl många ”non-americans” i kvarteret. Konflikterna trappas upp då grannpojken Thao försöker stjäla hans älskade bil, en Gran Torino från 1972. En film om vardagsrasism och vänskap.

Filmhandledning

Mammut
W1208
Leo och Ellen är båda föräldrar uppslukade av sina arbeten. Dottern Jackie umgås mest med familjens filippinska barnflicka Gloria, något som får Ellen att börja tvivla på sina livsval. Gloria i sin tur drömmer om sitt eget barn hon inte har tid och råd att träffa. När Leo åker på en affärsresa till Thailand påbörjas ett förlopp som får dramatiska följder för alla inblandade. Lukas Modysson på engelska.

The Duchess
W1209
Det här är berättelsen om Georgiana Spencer, en av 1700-talets mest fascinerande kvinnor. Hon var en modeikon, en slug politisk aktör och folkets älskling. I hjärtat av berättelsen finns en desperat jakt på kärlek. ”The Duchess” är en modern saga om jakten på berömmelse och kärlek.

The Great Debaters
W1278
Vi möter Denzel Washington och Forest Whitaker i en tät och spännande film om rasmotsättningarna i den amerikanska södern på 1930-talet. Filmens handling kretsar kring den kontroversielle professorn Melvin Tolson som ledde ett helsvart debattlag i en nationell tävling mot de vita priviligierade skolorna.

Brokeback Mountain
W1280
Med Wyoming och Texas mäktiga landskap som bakgrund, berättar Brokeback Mountain historien om två unga män, rancharbetaren Ennis Del Mar och rodeocowboyen Jack Twist, som träffas sommaren 1963 och om det oväntade och livslånga band de knyter. De komplikationer, den lycka och den tragedi de möter på vägen utgör ett starkt bevis för kärlekens styrka och uthållighet.

Beautiful Boxer
W1313
Nong Toom är en skicklig thaiboxare, vars framgångar överskuggas av hans stora önskan att genomgå ett könsbyte. Han lägger undan prispengar till en operation, men skulle han genomföra den så blir han förbjuden att tävla i resten av sitt liv, då lagen inte tillåter kvinnor i ringen. Baserad på en verklig historia.Leave a Reply