torsdag, mars 8th, 2012...14:41

Kony 2012

Jump to Comments

Du kanske har fått Invisible Childrens dokumentär Kony 2012 skickad till dig på Facebook eller kanske dina elever har pratat om den. Dokumentären handlar om barnsoldater i Uganda och Joseph Kony, ledare för LRA (Lord’s Resistance Army). Dokumentären är ett bra exempel på att något blivit viralt på Internet, det vill säga sprids som ett virus i hög takt. Filmen har för närvarande 27 miljoner visningar. Igår hade den sex miljoner… Filmens budskap är simplifierat och dess syfte och lösningsförslag har blivit omdiskuterat.

Filmen är dock ett strålande exempel på hur man skapar en dramaturgiskt spännande och fängslande video där man verkligen får igenom sitt budskap. Man borde med fördel kunna använda den i undervisningen och diskutera hur propaganda fungerar (de jämställer t.ex. Kony med Hitler i en bild), hur man använder ljud i film för att förstärka en känsla, Internet och medias genomslag och hur man källkritiskt kan bemöta eller fördjupa ett budskap.

Of course, as a viral campaign launched through social media, ‘Kony 2012′ is impressive, if not unprecedented. It will, undoubtedly, mobilize and morph a horde of sincere American youths into proxy war criminal hunters. It will further succeed in increasing the ‘popularity’ of Joseph Kony and the LRA in the United States. But it will do so for many of – if not all – the wrong reasons. (Justice in Conflict)

Läs mer här.Leave a Reply