fredag, mars 30th, 2012...9:23

Vad är egentligen Creative Commons och hur fungerar det?

Jump to Comments

Håller du kanske på med PIM och stött på begreppet Creative Commons och undrat vad det egentligen är och fungerar, kolla på filmen nedan som på ett RSA animate-inspirerat sätt enkelt förklarar hur det fungerar och hur man kan använda det.


Creative Commons av Jesper Wallerborg CC by
”En enkel förklaring på svenska av vad Creative Commons licenserna betyder. Creative Commons förklaras av Kristina Alexanderson och illustreras av Jesper Wallerborg filmad av Göran Thorén. En produktion av Webbstjärnan i samarbete med Internetguider på Stiftelsen för Internetinfrastruktur .SE”

Vill du lära dig mer om Creative Commons?

Kolla källans resurser om Creative Commons

Vad en lärare behöver veta om Creative Commons (Video).

Webbstjärnan om Creative Commons

Hur hittar man då material som är Creative Commons-licensierat? En bra start är att utgå från CC Search där de samlat olika resurser där man kan hitta musik och bilder och annan media som går att använda utan att behöva oroa sig för den vanliga upphovsrätten och de begränsningar den för med sig.

Checklista för användning av Creative Commons-material

  • Ange verkets namn (t.ex. vad bilden heter)
  • Ange vad skaparen av verket heter
  • Länka till skaparen
  • Ange vilken licenstyp det är

Lycka till!

 Leave a Reply