måndag, april 2nd, 2012...15:30

Filmtips #2 – Jörgen + Anne = sant

Jump to Comments

Bilden använd med tillstånd från Filmcentrum

Utbudet av bra långfilmer som passar på mellanstadiet är inte jättestort utan det är en åldersgrupp som alltför ofta hamnar mellan stolarna som målgrupp. På Buff fick vi däremot se en norsk förtjusande film om kärlek och vänskapsrelationer och hur svårt det kan vara att göra rätt när känslorna svallar.

”Anne Lunde går i femte klass och har förut varit mest upptagen av att retas med och tävla mot de andra killarna i klassen men när Jørgen Ruge kommer ny till klassen förälskar hon sig huvudstupa i honom. Jørgen flyttar in i byns spökhus, ett hus som inga andra barn vågar gå i närheten av men det hindrar inte Anne. Hon är beredd att gå längre än de flesta för att få den hon vill. Men när klassens snyggaste tjej, Ellen, också förälskar sig i den nyanlände Jørgen ställs allt på sin spets. I motsats till Anne har Ellen världens längsta och vackraste hästsvans, alltid vackra och rena kläder och ett jobb som skådespelare i en reklamfilm på TV… Men Anne har bestämt sig. Oddsen kanske inte är på hennes sida men Jørgen Ruge skall bli hennes. Det leder till svåra och komplicerade intriger, som äger rum mitt bland alla vuxna som inte förstår att också tioåringar kan förälska sig på riktigt. Men även om hon bara går i femte klass så vet Anne bättre – det kan man!”

Se den gärna i din klass som utgångspunkt kring diskussioner kring känslor, kärlek och vänskap eller bara i egenskap av att det är en bra film som eleverna förmodligen inte hade kommit i kontakt med annars. Finns som strömmande media nu och snart på DVD.

Jörgen + Anne = sant på SLI.Leave a Reply