torsdag, april 5th, 2012...10:48

Filmtips #3 – Hoppets Hamn (W1926)

Jump to Comments

Bild använd med tillstånd från Filmcentrum

Våren och sommaren 1945 anländer nästan 30 000 överlevare från de tyska koncentrationslägren till Sverige. På kajen i Malmö hamn upplever de sina första ögonblick av frihet. Det är där livet börjar igen. Hoppets hamn är en film om frihetens ögonblick och om frågorna överlevarna burit med sig ända sedan kriget. Samtidigt är det en berättelse om den hjälpande hand som Malmö och Sverige sträckte fram till dem som kom levande ur koncentrationslägren.

I unika filmbilder ser vi 10-åriga Irene stå på kajen med ett leende, efter att ha stigit av färjan. Vi ser också nyfödda Ewa bäras iland av sin utmattade mamma. Och vi möter tonåringen Joe, som anländer till Sverige efter att ha förlorat hela sin familj.

Regissören Magnus Gertten är en av männen bakom Blådårar-filmerna, Long Distance Love, Rolling Like a Stone och Guldbaggenominerade Gå Loss.

Filmen fungerar utmärkt i samband med diskussioner kring Sverige under andra världskriget, Malmös historia och etik. Den hade passat bra i undervisning i t.ex. samhällskunskap, historia och religion och passar från 14 år och uppåt.

Filmhandledning från Svenska Filminstitutet.

Artikel om filmen från Sydsvenskan.

Filmen strömmande på SLI.Leave a Reply