måndag, april 16th, 2012...9:19

Nya filmer

Jump to Comments

Av-Media har fått in lite nya filmer som går att hitta strömmande på SLI. Alla rekommenderas varmt och kommer presenteras närmre på bloggen framöver. DVD-skivor för utlåning är på ingång.

Bild använd med tillstånd från Filmcentrum

Wikileaks – med källan som vapen (Dokumentär 2010)

”Det är en revolution, med en ny typ av rebeller. En informationsteknologisk gerilla utan nationell bas, som blivit en global maktfaktor på nolltid. Men släppen av hemliga amerikanska dokument är bara ett litet steg på vägen i en långsiktig politisk och ideologisk kamp. WikiLeaks ambitioner är att hela världen ska förändras. Och det är information som är vapnet.”

Rekommenderad från högstadiet

Wikileaks strömmande på SLI

Bild av använd med tillstånd från Filmcentrum

TV Junkie (Dokumentär 2006)

”Rick Kirkham var i början på 1990-talet programledare i ett av USA’s mest populära TV-program, Inside Edition. Vad få visste var att han ständigt hade en videokamera med sig och dokumenterade sin vardag, vilket resulterat i över 3000 timmar av videodagböcker. Kirkham blottar sin trasiga själ, sliten mellan kärleken till fru och barn och sina självdestruktiva demoner som när sig på ett tungt drogmissbruk och snabba bilar.”

Rekommenderas från: gymnasiet

Tv Junkie strömmande på SLI

Bild använd med tillstånd från Filmcentrum

Kaddish för en vän (Spelfilm 2011)

”Ett tragikomiskt drama om en ovanlig vänskap som uppstår mellan en ung libanesisk pojke och en ärrad judisk krigsveteran. 15-åriga Ali och hans familj är asylsökande i Tyskland. När familjen flyttar in ett nytt hus upptäcker de till sin avsky att en judisk man bor i lägenheten ovanför. Efter att Ali tvingats av sina vänner till att göra inbrott i mannens lägenhet riskerar hela hans familj att utvisas.

Rekommenderas från högstadiet.

Kaddish för en vän strömmande på SLI

Bild fattas

The boy Mir (Dokumentär 2011)

”I filmen The Boy Mir följer den engelske dokumentärfilmaren Phil Grabsky och den afghanske filmaren Shoaib Sharifi pojken Mir och hans familj under mer än tio år.

Filmen börjar där Paul Grabskys första dokumentär, The Boy Who Plays on the Buddhas of Bamiyan slutade. Mir var då åtta år och levde på flykt med sin familj undan talibanerna i de grottor som fanns i berget under de raserade Buddhastatyerna. Filmen berättar om familjens knappa levnadsförhållanden och kamp för att överleva; de kan så småningom flytta tillbaka till sin hemby Hazara men Mir slits mellan sin och familjens önskan att han skall gå i skolan och behovet att hjälpa till med försörjningen.

Kriget finns och påverkar livet men är ändå långt borta. Under vardagen finns rädslan för att Talibanerna skall komma tillbaka och den enda konkreta erfarenheten av de utländska militärerna som Mir har är när de en gång kom till skolan och gav dem en bunt blyertspennor.

The Boy Mir ger en bild av ett Afghanistan som vi sällan möter; hur livet ter sig för vanliga fattiga människor bortanför de krigsskildringar vi känner igen från både nyhetsmedia och spelfilm. Hur är det att vara ung och växa upp i ett land som Afghanistan i dag? I filmen finns ett visst hopp och vi kan se att det hänt positiva saker under de tio år som vi får följa Mir.”

Rekommenderad från högstadiet.

The boy Mir strömmande på SLI

Bild använd med tillstånd från Filmcentrum

Kraschlandning (Spelfilm 2010)

”Det är 1983 och Paco och hans polare Frogs har begett sig ut på fältet utanför den lilla håla på den irländska landsbygden där de bor. De har byggt en intergalaktisk radio för att kunna kommunicera med utomjordingar och nu väntar de på att rymdskeppet ska landa. Det gör det inte. Istället kraschar den colombianske piloten Ernesto rakt ner på fältet. Paco, som tror att hans pappa är spanjor, har lärt sig spanska genom att lyssna på kassettband och är den enda som kan prata med Ernesto när hela byn måste hjälpas åt för att få upp honom i luften igen.

The Runway är ett hjärtevärmande porträtt av hur människor går samman för att jobba mot ett gemensamt mål – endast drivna av medmänsklighet.”

Rekommenderad från mellanstadiet.

Kraschlandning strömmande från SLI

 Leave a Reply